Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj wracamy do smaków dzieciństwa. Takie dania lubiłam najbardziej! Słodki, pachnący wanilią twarożek, otulony lekkim i puszystym naleśnikiem. Nasze mamy i babcie wiedziały, co najlepsze dla podniebienia małego głodomora, który zmęczył się długą zabawą :)
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 109
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 49
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 109
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 49
Składniki
Mąkę łączymy z ciepłym mlekiem, wodą mineralną, olejem, syropem klonowym i szczyptą soli. Wbiajmy jajko i miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto mogło "popracować".
Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, cukier brzozowy oraz ziarenka z laski wanilii i miksujemy dla właściwego połączenia i nadania mu delikatności.
Na wysmarowaną olejem rzepakowym patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy waniliowym twarożkiem, a następnie zawijamy.
Naleśniki podajemy na ciepło z syropem klonowym lub na zimno schłodzone w lodówce. Po schłodzeniu twarożek stężeje.
Życzę smacznego! :)