Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z waniliowym twarożkiem

Naleśniki z waniliowym twarożkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25170

Dodano:

Odsłon: 59757

Dzisiaj wracamy do smaków dzieciństwa. Takie dania lubiłam najbardziej! Słodki, pachnący wanilią twarożek, otulony lekkim i puszystym naleśnikiem. Nasze mamy i babcie wiedziały, co najlepsze dla podniebienia małego głodomora, który zmęczył się długą zabawą :)

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 250 g białego sera
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • ziarenka z laski wanilii
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z ciepłym mlekiem, wodą mineralną, olejem, syropem klonowym i szczyptą soli. Wbiajmy jajko i miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto mogło "popracować".

  2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, cukier brzozowy oraz ziarenka z laski wanilii i miksujemy dla właściwego połączenia i nadania mu delikatności.

  3. Na wysmarowaną olejem rzepakowym patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy waniliowym twarożkiem, a następnie zawijamy.

  4. Naleśniki podajemy na ciepło z syropem klonowym lub na zimno schłodzone w lodówce. Po schłodzeniu twarożek stężeje.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 22 stycznia 2016 Te ciepłe, zaraz po zawinięciu można obsmażyć, będą wtedy miały jeszcze lepszy smak i będą chrupiące. Te zimne też można obsmażać. Dam radę dla trochę leniwych kucharek. Ja przygotowuję od razu trzy porcje. Jedną zjadamy od razu, a dwie porcje mrożę tak, żeby każdy naleśnik był oddzielnie, a dopiero po zamrożeniu porcjuję do woreczków. Po rozmrożeniu wystarczy tylko odsmażyć naleśniki i gotowe mamy danie. Można też zamrozić porcje samych placków, a po odmrożeniu dawać świeży twarożek i obsmażać. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń