Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym. Bardzo nam posmakowały, bo uwielbiamy naleśniki pod każdą postacią, gorąco polecam!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1855
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4771
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1855
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4771
Składniki
Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić minimum na godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody. Rozgrzać patelnię. Wlewać nabierkę ciasta, równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.
Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy masy dodać stary czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.
Przygotować sos czosnkowy: do miski dodać jogurt i majonez, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem naleśniki zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 10 minut, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym. Smacznego!