Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-05-2022
Dzisiaj zapraszam na pyszny sposób na przekształcenie paru naleśników w sycący obiad. Przygotujemy wytrawne naleśniki nadziewane szpinakiem, które zapieczemy pod beszamelem z odrobiną sera. Nadzienie ze szpinaku, ricotty i pomidorów jest kremowe i pełne smaku. Naleśniki dzięki warstwie beszamelu pozostają mięciutkie po zapieczeniu, a całość wypełniona jest przyjemnym smakiem gałki muszkatołowej.
mikser, patelnia, naczynie żaroodporne, piekarnik
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 27
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 151
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 27
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 151
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski wsyp 200 g mąki pszennej i wlej 200ml mleka oraz 200 ml wody. Dodaj dwa duże jajka i solidną szczyptę soli. Ciasto wymieszaj za pomocą miksera do całkowitego połączenia się składników. Po osiągnięciu gładkiego ciasta odstaw je na około 30 minut.
Na patelnię o średnicy 20cm wlej odrobinę oleju i solidnie rozgrzej. Na gorący tłuszcz wylej ciasto naleśnikowe i płynnym ruchem patelni rozprowadź je po całej powierzchni. Naleśniki smaż po 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni i układaj na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Gotowe naleśniki przykryj drugim kawałkiem ręcznika papierowego i odstaw. Z tej ilości ciasta powinniśmy uzyskać 8 cienkich naleśników.
Przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej 20g masła. 450g szpinaku umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem; następnie wyłóż do na patelnię. Szpinak podsmażaj, aż stanie się wiotki i znacząco zmniejszy objętość.
Do szpinaku dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni smaż przez kolejną minutę lub dwie, do uwolnienia aromatu przez czosnek.
Po tym czasie do szpinaku i pomidorów dodaj 450 g ricotty. Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą do równego rozprowadzenia sera. Dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Dodaj również łyżeczkę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszaj i wyłącz grzanie pod patelnią. Dodaj kilka porwanych lub posiekanych listków świeżej bazylii. Zawartość patelni po raz ostatni wymieszamy do równego rozprowadzenia.
Na każdego naleśnika wyłóż równą część nadzienia. Naleśniki zawiń w rulon lub złóż w ćwiartkę. Złożone naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego łyżkę mąki pszennej. Podsmażaj mąkę przez około dwie minuty, stale mieszając, aż zacznie wydawać delikatnie orzechowy zapach. Kiedy tłuszcz i mąka się połączą, zmniejsz grzanie do minimum i dodaj połowę przygotowanego wcześniej mleka. Zawartość garnka wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodaj resztę mleka i, stale mieszając, gotuj sos na średnio niskim ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
Dopraw beszamel do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany beszamel wyłóż na ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki i rozprowadź go w miarę równo po całej powierzchni. Wierzch beszamelu posyp serem.
Tak przygotowane naleśniki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza grzejącym w funkcji góra dół przez 20 – 25 minut. Będą gotowe, kiedy ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Upieczone naleśniki wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Smacznego!