Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym okresie królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Kluski kształtem przypominają kapelusz Napoleona, dlatego Napoleony.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 423
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5420
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 423
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5420
Składniki
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć. Twaróg dobrze rozgnieść widelcem, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące. Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką. Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona. Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia. Cukier zmielić z listkami mięty. Kluski posypać zielonym cukrem. Pyszności.