Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowuje się je w ok. pół godziny, niezłe jest więc jako szybki obiad. Z prawdziwym risottem ma wspólny tylko pierwszy etap przygotowania (dlatego "niby"), ale za to nie potrzeba do niego żadnego specjalnego gatunku ryżu, więc jest niedrogie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30942
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4633
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30942
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4633
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki, razem z ogonkami, w grubsze plasterki.
Na patelni o wysokich brzegach lub w garnku z grubym dnem (ja używam woka, moim zdaniem do wykonywania tego typu potraw jest po prostu najwygodniejszy, ale co kto ma i woli) rozgrzać dość dużo oleju. Na gorący wrzucić suchy ryż, podsmażać mieszając aż zrobi się lekko kremowy. Odlać olej (trochę i tak zostanie, ale wystarczy w zupełności), dodać do ryżu cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać rosół lub wodę (tyle, żeby przykryła ryż mniej więcej na dwa cm), ewentualnie kostkę rosołową. Dodać też mięso i sos sojowy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Po dziesięciu minutach dodać pieczarki, pieprz i groszek. Dusić do miękkości ryżu (nie trwa to długo) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.