Do góry

Dania główne Przepis na:

Niby stek z tuńczyka

Niby stek z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 115

Bardzo lubię japońską pastę miso, zazwyczaj jednak dodaję ją do zup. Dzisiaj zamarynowałam w niej plaster arbuza, dzięki czemu nabrał smaku umami oraz nieco rybnego aromatu. Zamarynowane plastry wrzuciłam na grill elektryczny. Tak przyrządzony arbuz nie tylko wyglądem, ale i smakiem przypomina stek z tuńczyka. Taki niby stek z tuńczyka podałam na lekkiej sałatce. Jest to propozycja lekkiego obiadu idealna na letni upalny dzień. Polecam szczególnie osobom otwartym na nowe smaki i lubiącym poznawać nieoczywiste połączenia smaków.

Składniki

  • wypestkowany kwadratowy lub prostokątny kawałek arbuza
  • około łyżeczki pasty miso
  • pieprz kolorowy
  • sałatka:
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 2-3 rzodkiewki
  • ogórek gruntowy
  • Natka pietruszki
  • pestki granatu
  • Sok z cytryny
  • pieprz kolorowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niby stek z tuńczyka

Przygotowanie

  1. Arbuza nacieramy pastą miso. Oprószamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

    W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Na talerzu układamy kawałki sałaty, poszatkowane na mandolinie rzodkiewki i ogórka. Całość lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.

    Stek z arbuza grillujemy w grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

    Gotowego arbuza układamy na sałatce posypujemy posiekaną natką i pestkami granatu. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej pożywne możemy podać je z domowymi frytkami.

  2. Uwaga: Tak jak pisałam smaki te nie są oczywiste i nie każdemu taka propozycja może smakować. Ja wykonałam próbę na 5 osobach. 3 osoby zjadły taki obiad z dokładką. 1 osoba potraktowała jako przystawkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń