Do góry

Dania główne Przepis na:

Niecodzienne knedle ze śliwkami - z ciasta ryżowego

Niecodzienne knedle ze śliwkami - z ciasta ryżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3377

Dodano:

Odsłon: 5792

Zazwyczaj te kluseczki się gotuje w wodzie, podobnie jak pierogi, ja jednak proponuję Wam wersję smażoną, czyli niekoniecznie dla osób na diecie :-) Z drugiej strony - kto bogatemu zabroni! Mąki znajdziemy tu symboliczną ilość, będzie za to mlecznie i ryżowo... i podam Wam mój sprawdzony sposób na to jak nie przypalić tego cudeńka.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki - wypestkowane i podzielona na połówki
  • bułka tarta do panierowania
  • śmietana do polania
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niecodzienne knedle ze śliwkami - z ciasta ryżowego

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w mleku, mieszając co chwilę. Gdy wchłonie już prawie cały płyn, zdejmujemy z ognia garnek, dodajemy cukier i ściśle owijamy ciepłą kołdrą (garnek oczywiście zabezpieczamy pokrywką). Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajmy jaja i mąkę. Knedle formujemy rękami zwilżonymi delikatnie wodą (ja zawsze mam miskę pod ręką), a następnie panierujemy w bułce tartej. Knedle smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby sięgał on przynajmniej połowy ich wysokości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń