Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z grzybami to efektowna i wyjątkowo smaczna propozycja przyrządzenia mięsa. Koniec lata to idealna pora na jej upieczenie. Najlepiej bowiem wykorzystać do tego dania świeżo zebrane grzyby (np. kurki).
Składniki
Przygotuj mięso na roladę. Umyj je i lekko rozbij tłuczkiem, by uformować pożądany kształt. Powinien to być dość duży, cienki prostokąt. Natrzyj płat mięsa z jednej strony marynatą z oliwy, ziół, suszonej papryki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Złóż na pół, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
Odetnij z pora korzeń i zdrewniałe końcówki zielonych części liści. Opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Pokrój pora w krążki i wrzuć na 1-2 minuty do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i osusz na durszlaku.
W misce rozkłóć jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Umyj i osusz kurki. Większe egzemplarze możesz przekroić na pół. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła klarowanego. Przesmaż na nim pora, a po chwili dodaj kurki. Posól i popieprz do smaku. Smaż, aż kurki zmiękną. Wówczas dodaj do patelni jajka ze śmietaną i przesmaż chwilę. Wymieszaj ze startym serem.
Wyłóż zawartość patelni na płat mięsa, zroluj je i obwiąż mocną bawełnianą nitką.
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym zmieści się rolada. Na dno wyłóż cienkie paski słoniny. Ułóż na nich roladę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas przewracaj roladę i podlewaj jej wierzch tłuszczem wytopionym ze słoniny. Po godzinie zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze przez około 20 minut – aż rolada zrumieni się z wierzchu.