Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z grzybami to efektowna i wyjątkowo smaczna propozycja przyrządzenia mięsa. Koniec lata to idealna pora na jej upieczenie. Najlepiej bowiem wykorzystać do tego dania świeżo zebrane grzyby (np. kurki).
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34111
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3301
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 215
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34111
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3301
Składniki
Przygotuj mięso na roladę. Umyj je i lekko rozbij tłuczkiem, by uformować pożądany kształt. Powinien to być dość duży, cienki prostokąt. Natrzyj płat mięsa z jednej strony marynatą z oliwy, ziół, suszonej papryki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Złóż na pół, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
Odetnij z pora korzeń i zdrewniałe końcówki zielonych części liści. Opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Pokrój pora w krążki i wrzuć na 1-2 minuty do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i osusz na durszlaku.
W misce rozkłóć jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Umyj i osusz kurki. Większe egzemplarze możesz przekroić na pół. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła klarowanego. Przesmaż na nim pora, a po chwili dodaj kurki. Posól i popieprz do smaku. Smaż, aż kurki zmiękną. Wówczas dodaj do patelni jajka ze śmietaną i przesmaż chwilę. Wymieszaj ze startym serem.
Wyłóż zawartość patelni na płat mięsa, zroluj je i obwiąż mocną bawełnianą nitką.
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym zmieści się rolada. Na dno wyłóż cienkie paski słoniny. Ułóż na nich roladę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas przewracaj roladę i podlewaj jej wierzch tłuszczem wytopionym ze słoniny. Po godzinie zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze przez około 20 minut – aż rolada zrumieni się z wierzchu.