Do góry

Dania główne Przepis na:

Niezawodny przepis na perfekcyjne frytki. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Niezawodny przepis na perfekcyjne frytki. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 3942

Dodano:

Odsłon: 3376

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek to żadne wyzwanie. Ale jeśli chcecie zrobić te naprawdę smaczne, skorzystajcie z przepisu na frytki belgijskie. Będą chrupiące z wierzchu, a w środku puszyste i delikatne.

Składniki

  • Ziemniaki (dowolna ilość)
  • Olej (lub tłuszcz zwierzęcy - oryginalnie frytki belgijskie smażone były na łoju wołowym)
  • Niewielka ilość cukru (na kilogram ziemniaków ok. łyżki)
  • Wrząca woda
  • Sól himalajska do posypania frytek przed podaniem
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niezawodny przepis na perfekcyjne frytki. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Przygotowanie

  1. Sól himalajska do posypania frytek przed podaniem

  2. Wodę ugotuj z cukrem. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i trzymaj je w gotującej wodzie przez około 5 minut. Potem wyciągnij je i osusz na ściereczce bądź ręczniku papierowym.

  3. Olej nagrzej we frytkownicy lub garnku do temperatury 160 stopni Celsjusza. Wrzucaj ziemniaki porcjami i smaż dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Kładź je od razu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

  4. Gdy usmażysz w ten sposób wszystkie frytki, zwiększ temperaturę do 180 stopni. Włóż znowu ziemniaki i smaż, aż zyskają złocisty kolor. Znowu odsącz je z nadmiaru tłuszczu.

  5. Frytki posyp solą i podawaj z sosem, np. czosnkowym albo pomidorowym. Idealne na seans filmowy. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń