Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na obiad we dwoje (i nie tylko).
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1064
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 560
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1064
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 560
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry. Z kilku z nich wykrawamy foremką serduszka, resztę kroimy w słupki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy do niego ziemniaki, posypujemy przyprawą do drobiu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 50 min.
Mięso myjemy, lekko rozbijamy, panierujemy w mleku oraz panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Paprykę myjemy i dwiema foremkami (mniejszą i większą) wykrawamy z niej kształty serc.
Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Pozostałości z wyciętej papryki oraz ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie).
Na talerzu układamy sznycle z kurczaka, upieczone ziemniaki. Do środka wyciętego z papryki serca nakładamy sos. Ozdabiamy ogórkami i natką pietruszki.