Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na obiad we dwoje (i nie tylko).
Przepis dnia
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 229
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 18989
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 598
Ziemniaki , to tradycyjna potrawa chłopów holenderskich i jedna z ulubionych...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 229
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 18989
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 598
Ziemniaki , to tradycyjna potrawa chłopów holenderskich i jedna z ulubionych...
Odsłon: 94
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry. Z kilku z nich wykrawamy foremką serduszka, resztę kroimy w słupki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy do niego ziemniaki, posypujemy przyprawą do drobiu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 50 min.
Mięso myjemy, lekko rozbijamy, panierujemy w mleku oraz panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Paprykę myjemy i dwiema foremkami (mniejszą i większą) wykrawamy z niej kształty serc.
Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Pozostałości z wyciętej papryki oraz ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie).
Na talerzu układamy sznycle z kurczaka, upieczone ziemniaki. Do środka wyciętego z papryki serca nakładamy sos. Ozdabiamy ogórkami i natką pietruszki.