Do góry

Dania główne Przepis na:

Obiad z resztek świątecznych

Obiad z resztek świątecznych

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6762

Dodano:

Odsłon: 684

Znamy ten problem: na swieta przygotowujemy mnóstwo potraw, z którymi nie wiadomo, co zrobic, gdyz nie mozna jesc bez konca tego samego. A moze zrobic wystawny obiad z recyklingu potraw lub ich skladników, które przygotowalismy na swieta? Przystawka to bliny z wedzonym lososiem i krewetkami, które dominuja u nas na stole wigilijnym zamiast karpia i sledzia, zupa ze skladników, które zostaly z salatki warzywnej - z ziemniaków i selera, danie glówne - Boeuf Stroganoff z resztek wolowiny na pieczen swiateczna, a na deser do ciast i ciasteczek - flambirowana kawa. Wesolych swiat!

Składniki

  • BLINY Z TATAREM Z ŁOSOSIA I KREWETKAMI:
  • 125 g mąki gryczanej
  • 10 g drożdży
  • 1/8 l letniego mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 białko
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • biały pieprz
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 krewetek
  • ZUPA ZIEMNIACZANO-SELEROWA Z KREWETKAMI:
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g selera korzeniowego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 krewetek
  • 100 ml crème fraîche
  • BOEUF STROGANOFF Z ZIEMNIAKAMI:
  • 900 g fileta wołowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 5 cebul
  • 1 łyżka mąki
  • 3/8 l bulionu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki do ziemniaków
  • FLAMBIROWANA KAWA:
  • 200 ml śmietany
  • 1/4 l koniaku
  • 18 kostek cukru
  • 6 filiżanek mocnej kawy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Obiad z resztek świątecznych

Przygotowanie

  1. Bliny z tatarem z łososia i krewetkami
    Do maki dodac pokruszone drozdze, mleko, zoltko i szczypte soli i przygotowac ciasto. Ubic bialko na sztywno i dodac do ciasta. Bliny smazyc na 2 lyzkach oleju starajac sie, aby byly w miare tej samej wielkosci.
    Wymieszac crème fraîche z chrzanem, pietruszke i polowe koperku drobno posiekac i dodac do kremu chrzanowego wraz z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
    Lososia drobno posiekac i wymieszac z reszta posiekanego koperku. Krewetki krótko smazyc na goracym oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Doprwic sola i pieprzem.

  2. Posmarowac bliny kremem chrzanowym, na wierzch nalozyc tatar z lososia. Podawac z krewetkami.

  3. Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami
    Obrac, umyc i pokroic w kostke ziemniaki i selera, podsmazyc na oleju. wlać 1 l bulionu warzywnego i gotować przez ok. 20 minut, a nastepnie zblendowac do uzyskania kremowej konsystencji.
    Doprawic sola, pieprzem i majerankiem.
    Krewetki usmazyc na oleju z czosnkiem, doprawic sola i pieprzem.

  4. Zupe podawac z crème fraîche i krewetkami.

  5. Boeuf Stroganoff z ziemniakami
    Pokroic mieso w ok. 2 cm kostke. Podsmazyc na oleju i odstawic w cieple miejsce.
    Pokroic pieczarki, podsmazyc na tluszczu ze smazenia miesa i odstawic w cieple miejsce, Cebule pokroic w kostke, podsmazyc na oleju, dodac make, zalac bulionem i zagotowac, dodac musztarde, sól i pieprz, doprawic sokiem z polowy cytryny i kwasna smietana. Dodac kawalki miesa i pieczarki do sosu i krótko zagotowac.

  6. Podawac z ziemniakami posypanymi pietruszka.i dowolna salata

  7. Flambirowana kawa
    Wlac odrobine koniaku i mocna kawe do zarodopornych filizanek ze spodkiem. Na spodek ulozyc po 3 kostki cukru, zalac je taka iloscia koniaku, aby wchlonely plyn i podpalic. Gdy cukier calkiem sie rozpusci i plomien zgasnie, wlac do kawy stopiony cukier ze spodka i przelac kawe do filizanek, w których bedzie podawana.

  8. Podawac kawe z bita smietana i ew. aromatycznymi przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń