Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znamy ten problem: na swieta przygotowujemy mnóstwo potraw, z którymi nie wiadomo, co zrobic, gdyz nie mozna jesc bez konca tego samego. A moze zrobic wystawny obiad z recyklingu potraw lub ich skladników, które przygotowalismy na swieta? Przystawka to bliny z wedzonym lososiem i krewetkami, które dominuja u nas na stole wigilijnym zamiast karpia i sledzia, zupa ze skladników, które zostaly z salatki warzywnej - z ziemniaków i selera, danie glówne - Boeuf Stroganoff z resztek wolowiny na pieczen swiateczna, a na deser do ciast i ciasteczek - flambirowana kawa. Wesolych swiat!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 77
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 77
Składniki
Bliny z tatarem z łososia i krewetkami Do maki dodac pokruszone drozdze, mleko, zoltko i szczypte soli i przygotowac ciasto. Ubic bialko na sztywno i dodac do ciasta. Bliny smazyc na 2 lyzkach oleju starajac sie, aby byly w miare tej samej wielkosci. Wymieszac crème fraîche z chrzanem, pietruszke i polowe koperku drobno posiekac i dodac do kremu chrzanowego wraz z sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Lososia drobno posiekac i wymieszac z reszta posiekanego koperku. Krewetki krótko smazyc na goracym oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Doprwic sola i pieprzem.
Posmarowac bliny kremem chrzanowym, na wierzch nalozyc tatar z lososia. Podawac z krewetkami.
Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami Obrac, umyc i pokroic w kostke ziemniaki i selera, podsmazyc na oleju. wlać 1 l bulionu warzywnego i gotować przez ok. 20 minut, a nastepnie zblendowac do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola, pieprzem i majerankiem. Krewetki usmazyc na oleju z czosnkiem, doprawic sola i pieprzem.
Zupe podawac z crème fraîche i krewetkami.
Boeuf Stroganoff z ziemniakami Pokroic mieso w ok. 2 cm kostke. Podsmazyc na oleju i odstawic w cieple miejsce. Pokroic pieczarki, podsmazyc na tluszczu ze smazenia miesa i odstawic w cieple miejsce, Cebule pokroic w kostke, podsmazyc na oleju, dodac make, zalac bulionem i zagotowac, dodac musztarde, sól i pieprz, doprawic sokiem z polowy cytryny i kwasna smietana. Dodac kawalki miesa i pieczarki do sosu i krótko zagotowac.
Podawac z ziemniakami posypanymi pietruszka.i dowolna salata
Flambirowana kawa Wlac odrobine koniaku i mocna kawe do zarodopornych filizanek ze spodkiem. Na spodek ulozyc po 3 kostki cukru, zalac je taka iloscia koniaku, aby wchlonely plyn i podpalic. Gdy cukier calkiem sie rozpusci i plomien zgasnie, wlac do kawy stopiony cukier ze spodka i przelac kawe do filizanek, w których bedzie podawana.
Podawac kawe z bita smietana i ew. aromatycznymi przyprawami.