Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad ze słoika to propozycja dla zapracowanych, ale także dla osób planujących podróż czy wybierających się w delegację. Ta forma jest niezwykle praktyczna i pozwala zjeść prosty, smaczny posiłek w każdym miejscu na świecie. Wystarczy otworzyć słoik! Możesz tego dania użyć też jako bazy do stworzenia czegoś innego: dodaj kurczaka lub rybę i połóż wszystko na talerzu. Możliwości jest bardzo wiele.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3290
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3290
Składniki
Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Dołóż warzywa do garnka i wymieszaj.
Ryż przepłucz na sitku i dodaj do pozostałych składników. Przemieszaj i podsmażaj przez 2 minuty.
Do garnka dołóż bulion warzywny, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Dopraw całość do smaku.
Wymieszaj wszystko i zmniejsz ogień do małego. Przykryj garnek i gotuj danie przez 20-25 minut lub do miękkości ryżu. W trakcie gotowania kilka razy przemieszaj zawartość, by na pewno się nie przypaliło.
Ryż powinien być ugotowany, ale w garnku ma znajdować się dalej dość dużo sosu.
Danie przenieś do wysterylizowanych wcześniej słoików i mocno je dociśnij łyżką, by pozbyć się powietrza. Zakręć.
Słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza i pasteryzuj przez ok. 25 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Obiad ze słoika przechowuj przez 2-4 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż je do zeszklenia.