Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonowych. Warto korzystać z dobrodziejstwa natury i jak najczęściej przyrządzać je w kuchni. Nasza propozycja to pyszny makaron penne właśnie ze szparagami. Wypróbuj!
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 512
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2289
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1028
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 512
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2289
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1028
Składniki
Nastaw wodę na makaron. W międzyczasie pokrój umyte szparagi na kawałki o długości połowy jednego penne. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć szparagi. Wymieszaj je z roztopionym tłuszczem i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty, co pewien czas mieszając.
Ugotowany i odcedzony makaron przerzuć na patelnię ze szparagi, dodaj trochę wody po gotowaniu makaronu. Dorzuć świeży groszek. Przypraw danie. Mieszając, duś wszystko chwilę. Na koniec, już po zdjęciu dania z ognia, dodaj parmezan i udekoruj liśćmi bazylii. Możesz wszystko też skropić cytryną.