Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonowych. Warto korzystać z dobrodziejstwa natury i jak najczęściej przyrządzać je w kuchni. Nasza propozycja to pyszny makaron penne właśnie ze szparagami. Wypróbuj!
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1760
Polecam na kolację.
Odsłon: 377
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 166
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 302
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1760
Polecam na kolację.
Odsłon: 377
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 166
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 302
Składniki
Nastaw wodę na makaron. W międzyczasie pokrój umyte szparagi na kawałki o długości połowy jednego penne. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć szparagi. Wymieszaj je z roztopionym tłuszczem i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty, co pewien czas mieszając.
Ugotowany i odcedzony makaron przerzuć na patelnię ze szparagi, dodaj trochę wody po gotowaniu makaronu. Dorzuć świeży groszek. Przypraw danie. Mieszając, duś wszystko chwilę. Na koniec, już po zdjęciu dania z ognia, dodaj parmezan i udekoruj liśćmi bazylii. Możesz wszystko też skropić cytryną.