Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Zapiekankę z cukinii można serwować z jogurtem greckim jako samodzielne danie lub podać ją jako dodatek do pieczonej ryby. Stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych placów. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
naczynie żaroodporne o wymiarach 27x18 cm
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 42
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 86
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11906
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 206
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 42
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 86
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11906
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 206
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstawiamy na bok na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii, następnie wbijamy jajka, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki zapiekanki mieszamy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy od środka oliwą. Masę przekładamy do naczynia.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Posypujemy od góry zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotową możemy serwować na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.