Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na soczystego kurczaka.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15698
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4728
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15698
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4728
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 395
Składniki
Mój kurczak ma trochę ponad 2kg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kurczaka! Kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na 1h by się "przegryzł".
Dokładnie oczyścić butelkę z piwem z etykiet. Postawić w wyższej brytfance. Wsypać do butelki z piwem szczyptę soli. Nadziać na otwartą butelkę kurczaka. Pieczenie składa się z dwóch etapów. Pierwszy etap pieczenia- Piec ok. 1h - 175° góra/dół
Podczas pieczenia kurczaka szykujemy warzywa. Pocięte w paski i łódeczki. Posypujemy je przyprawami wedle uznania i pozostawiamy do końca pierwszego etapu pieczenia.
Po godzinie spędzonej przez kurczaka w piekarniku, dokładamy do brytfanki przygotowane wcześniej warzywa i pieczemy tak kolejną godzinę - 175° góra-dół
Gotowego kurczaka ostrożnie ściągamy z butelki (w której jeszcze będzie znajdować się piwo). Uwaga! Kurczaka lepiej potrzymać dłużej w niższej temperaturze !
Smacznego!