Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na soczystego kurczaka.
Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyż...
Odsłon: 19564
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7426
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 38
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 109
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 75
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 65
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7426
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 38
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 109
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 75
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 65
Składniki
Mój kurczak ma trochę ponad 2kg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kurczaka! Kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na 1h by się "przegryzł".
Dokładnie oczyścić butelkę z piwem z etykiet. Postawić w wyższej brytfance. Wsypać do butelki z piwem szczyptę soli. Nadziać na otwartą butelkę kurczaka. Pieczenie składa się z dwóch etapów. Pierwszy etap pieczenia- Piec ok. 1h - 175° góra/dół
Podczas pieczenia kurczaka szykujemy warzywa. Pocięte w paski i łódeczki. Posypujemy je przyprawami wedle uznania i pozostawiamy do końca pierwszego etapu pieczenia.
Po godzinie spędzonej przez kurczaka w piekarniku, dokładamy do brytfanki przygotowane wcześniej warzywa i pieczemy tak kolejną godzinę - 175° góra-dół
Gotowego kurczaka ostrożnie ściągamy z butelki (w której jeszcze będzie znajdować się piwo). Uwaga! Kurczaka lepiej potrzymać dłużej w niższej temperaturze !
Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Dania główne
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Dania główne
Żeberka pieczone
Dania główne
Makaron orzo z pieczarkami
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Wyborny filet z kurczaka na wielkanocny stół. polecam ten przepis.
Odsłon: 34
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 38