Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na soczystego kurczaka.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 557
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11387
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2743
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 557
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11387
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2743
Składniki
Mój kurczak ma trochę ponad 2kg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kurczaka! Kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na 1h by się "przegryzł".
Dokładnie oczyścić butelkę z piwem z etykiet. Postawić w wyższej brytfance. Wsypać do butelki z piwem szczyptę soli. Nadziać na otwartą butelkę kurczaka. Pieczenie składa się z dwóch etapów. Pierwszy etap pieczenia- Piec ok. 1h - 175° góra/dół
Podczas pieczenia kurczaka szykujemy warzywa. Pocięte w paski i łódeczki. Posypujemy je przyprawami wedle uznania i pozostawiamy do końca pierwszego etapu pieczenia.
Po godzinie spędzonej przez kurczaka w piekarniku, dokładamy do brytfanki przygotowane wcześniej warzywa i pieczemy tak kolejną godzinę - 175° góra-dół
Gotowego kurczaka ostrożnie ściągamy z butelki (w której jeszcze będzie znajdować się piwo). Uwaga! Kurczaka lepiej potrzymać dłużej w niższej temperaturze !
Smacznego!