Do góry

Dania główne Przepis na:

ogon wołowy po rzymsku

ogon wołowy po rzymsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 151

długo duszone mięso rozpływa się w ustach

Składniki

  • ogon wołowy pokrojony na kawałki - 1,5 kg
  • cebula - 1 szt
  • marchewka - 1 szt
  • seler naciowy - 4-5 łodyg
  • pomidory krojone - 2 puszki po 400 g
  • chianti ( lub inne czerwone wytrawne wino) - 350 ml
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • oliwa do smażenia
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki - 1 pęczek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ogon wołowy po rzymsku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej ogony.

  2. Cebulę i seler pokroić w kostkę a czosnek w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do ogonów, smażyć razem kilka minut. Wlać wino, dusić około 20 minut do odparowania.

  3. Gdy wino odparuje, wrzucić do garnka pomidory, posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe. Dusić na bardzo małym ogniu 4-5 godzin, aż mięso będzie odchodziło od kości.W trakcie duszenia, w razie potrzeby, dolewać wodę gdyby sos robił się zbyt gęsty.

  4. Podawać z pajdą domowego chleba, posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń