Do góry

Dania główne Przepis na:

Okoń z warzywami

Okoń z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24910

Dodano:

Odsłon: 3418

Danie z rodzaju - szybko, zdrowo i pożywnie. Uwielbiam takie połączenia, które mogę szybko przygotować, a następnie czerpać dużą przyjemność z jedzenia, które dostarcza mi pozytywnej energii. Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest delikatny i soczysty. Soczystość dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D

Składniki

  • 400 g filetu z okonia
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • plaster masła
  • oregano
  • pieprz grubo mielony
  • sól do smaku
  • plastry cytryny
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.

  2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.

  3. Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

  4. Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 - 3 minuty z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem.

    * Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.

  5. Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń