Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z okrą, mało znanym w Polsce warzywem.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2766
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 566
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 182
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 604
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 229
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2766
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 566
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 182
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 604
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 229
Składniki
Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla. Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu. Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem. Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).