Do góry

Dania główne Przepis na:

Okra zapiekana z mielonym mięsem

Okra zapiekana z mielonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16332

Dodano:

Odsłon: 1096

Zapiekanka z okrą, mało znanym w Polsce warzywem.

Składniki

  • 750 g straków okry
  • 75 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g mielonej wołowiny
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego
  • masło do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla.

    Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.

    Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.

    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
    Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 10 sierpnia 2017 Ooo, wróciliście :D. Okra za mną chodzi, mimo, że nigdy jej nie jadłam. Poszukam jej i coś wyczaruję. Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń