Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalne skrzydełka z kurczaka

Orientalne skrzydełka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 364

Orientalne skrzydełka z kurczaka to ciekawe danie dla amatorów orientalnych smaków. Skrzydełka podane z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli to znakomite połaczenie, można je również podać z ugotowanym ryżem.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek pikantnego keczupu
  • sok z dużej cytryny
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • czarny pieprz
  • sól
  • 2 pomidory
  • 1 czewona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orientalne skrzydełka z kurczaka

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy olej, miód, dodajemy keczup, sok z cytryny, sos sojowy, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.

  2. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki, skrzydełka przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki.
    Zamarynowane skrzydełka układamy w żaroodpornym naczyniu a następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około godziny. W połowie pieczenia skrzydełka dwracamy na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły.


  3. Umyte pomidory kroimy w małą kostkę, czerwoną cebulę drobno siekamy. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, skrapamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy ze sobą. Gotową sałatkę podajemy z upieczonymi skrzydełkami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń