Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie carbonary jest tak szybkie, jak czas, w którym znika ze stołu. Ten rodzaj makaronu jest jednym z popularniejszych w kuchni włoskiej, a jego sekret tkwi w użyciu tylko kilku, lecz najlepszej jakości składników: długiego makaronu, boczku (we Włoszech używa się długo dojrzewającej pancetty), jajek, parmezanu, odrobiny oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Element, który jest totalnie obłędny to jedwabisty, kremowy sos, powstający z ubitych jajek, połączonych z gorącym makaronem. Do oryginalnej carbonary nie dodaje się śmietany.
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 57
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 253
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 293
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 202
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 57
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 253
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 293
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 202
Składniki
Zagotuj wodę w dużym garnku. Na każdy litr wody wsyp łyżkę soli. Ugotuj makaron, by był al’dente.
W tym czasie, gdy gotuje się makaron, przygotuj dodatki do carbonary. Wlej łyżkę oliwy lub masła na dużą patelnię i podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Pozwól, by tłuszcz się ładnie wytopił, a mięso stało się chrupiące. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.
W drugiej misce roztrzep jajka i wsyp do nich połowę tartego - na małych oczkach – parmezanu.
Gdy makaron się ugotuje, przełóż go za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej na patelnię z boczkiem i wymieszaj. Nie przejmuj się, jeśli odrobina wody z makaronu znajdzie się na patelni. Woda z gotowania makaronu też może być jeszcze potrzebna, więc nie wylewaj jej. Do gorącego makaronu wlej roztrzepane jajka z serem i mieszaj całość dwoma widelcami lub łyżkami, by cały sos mógł się dokładnie połączyć. Musisz to zrobić na tyle szybko, by jajka się nie ścięły i nie powstała jajecznica. Jeśli chcesz by sos był bardziej klarowny, dodaj kilka łyżek gorącej wody z ugotowanego makaronu. Dopraw danie solą i dużą ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu.
Od razu wykładaj carbonarę na talerz i obficie posyp pozostałym parmezanem