Po nazwie można by sądzić, że kotlety te pochodzą z Francji. Powstały jednak w Kijowie. Są smaczne, chrupiące i bardzo soczyste. Nadzienie sprawia, że są również bardzo aromatyczne.
Oryginalne kotlety de' volaille
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 150 g miękkiego masła,
- natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- Tłuszcz do smażenia
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 150 g miękkiego masła,
- natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- Tłuszcz do smażenia

Etapy przygotowania
Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, przeciśnietym czosnkiem przez praskę, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki na 20 minut. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce. Rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego z masłem klarowanym — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by tłuszcz nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika. Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę. Gotowe roladki odsącz na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 865

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 79
Ostatnio komentowane przepisy

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 865

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 79



Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 150 g miękkiego masła,
- natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- Tłuszcz do smażenia
Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, przeciśnietym czosnkiem przez praskę, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki na 20 minut. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce. Rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego z masłem klarowanym — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by tłuszcz nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika. Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę. Gotowe roladki odsącz na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.