Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po nazwie można by sądzić, że kotlety te pochodzą z Francji. Powstały jednak w Kijowie. Są smaczne, chrupiące i bardzo soczyste. Nadzienie sprawia, że są również bardzo aromatyczne.
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 482
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 482
Składniki
Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, przeciśnietym czosnkiem przez praskę, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki na 20 minut. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce. Rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego z masłem klarowanym — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by tłuszcz nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika. Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę. Gotowe roladki odsącz na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.