Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowa pychotka to dość nietypowe połączenie daktyli, orzechów włoskich i białej czekolady. Sprawdź koniecznie przepis i wypróbuj na najbliższe spotkanie przy kawie!
Tortownica o średnicy 21 cm
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 515
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 515
Składniki
W małym rondelku podgrzej śmietankę kremówkę i zmniejsz moc palnika. Dodaj połamaną w ręku czekoladę. Mieszaj aż masa stanie się jednolita i gładka. Odstaw do ostudzenia, a potem włóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka minut. Dolej syrop klonowy, cynamon, gałkę muszkatołową (opcjonalnie dla osób, które lubią wytrawne smaki w wypiekach) i aromat waniliowy. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Dokładnie wymieszaj.
Teraz przesiej obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Pod koniec połącz z przygotowaną wcześniej masą daktylową. Wmieszaj jeszcze przygotowane produkty sypkie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Dodaj do przygotowanego ciasta i krótko połącz składniki.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 50 minut.
Mocno schłodzoną masę z białą czekoladą wyciągnij i włóż do miski wraz z serkiem mascarpone. Ubij na wysokich obrotach na gładki i gęsty krem czekoladowy.
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, ostrym nożem przekrój je wzdłuż na pół. Na spodzie wyłóż połowę kremu czekoladowego. Przykryj drugą częścią ciasta i ponownie rozsmaruj masę.