Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem

Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 1270

Przepyszne racuchy - z sosem słodko kwaśnym stanowią niesamowite połączenie smaków.

Składniki

  • 1 mały patison
  • 1 średnie jabłko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • olej do smażenia
  • sos słodko kwaśny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem

Przygotowanie

  1. Patisony umyć, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), delikatnie posolić i odstawić na min. Godzinę. Po godzinie odsączyć powstałą wodę.

    Jabłka zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).

  2. W misce wymieszać mikserem: mleko, mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia.

    Dodać starte jabłko, patisona. Wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.

  3. Rozgrzać olej na patelni i smażyć racuchy po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i nie będą surowe w środku.

    Podawać z sosem słodko kwaśnym. Opcjonalnie można posypać ponownie orzechami mielonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń