Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
Składniki
Obiad zrobiony przez męża ;) Ośmiornica :) Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku i 1 liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Wcześniej oczyszczoną i przygotowaną ośmiornicę zanurzamy 3 krotnie aby doznała szoku termicznego i poskręcały się ramiona. Na 1 kilogram ośmiornicy potrzebujemy 30 minut gotowania. Składniki na sos • 1 cebula • do smaku sól i pieprz • natka pietruszki • mała puszka przecieru pomidorowego • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka) • 1 czerwona papryka • 1 mała papryczka chilli • 4 ząbki czosnku • do smażenia oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pomidory i przecier. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Przypraw do smaku. Wcześniej przygotowaną ośmiornicę pokrój na kawałki i dodaj do sosu na samym końcu i pod żadnym pozorem już nie gotuj gdyż ośmiornica zrobi się twarda i gumowa. Można też kawałki ośmiornicy ułożyć na sosie już na talerzu. Podawaj posypane natką pietruszki i ze świeżym pieczywem lub ryżem.