Do góry

Dania główne Przepis na:

ossobuco

ossobuco

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 1948

Gicz cielęca duszona w pomidorowym sosie...

Składniki

  • gicz cielęca - 4 kawałki grubości około 2,5-3 cm
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula - 1 duża
  • marchewka - 1 duża
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • bulion warzywny - 250 ml
  • pomidory krojone bez skórki - 500 g
  • sól, pieprz
  • GREMOLATA:
  • siekana natka pietruszki - 4 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek - 1 ząbek
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
3-4 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
ossobuco

Przygotowanie

  1. Gicz cielęcą oprószyć lekko mąką. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło, smażyć kawałki mięsa do zrumienienia. Podsmażone mięso przełożyć do miski, trzymać w cieple.

  2. Cebulę, marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do rondla i dusić przez 6-8 minut.

  3. Do warzyw dodać odłożoną cielęcinę, podlać winem i dusić na średnim ogniu przez 10-15 minut.

  4. Następnie wlać bulion, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 1,5-2 godziny.

  5. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z czosnkiem i skórką cytrynową. Gicz cielęcą podawać posypaną gremolatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń