Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już dawno w moim domu nie ma pszenicy, coraz rzadziej trafia się jakaś białą mąka, nawet orkiszowa, stąd nowe pomysły na tradycyjne dania. w domu nie ma mąki, a ochota na to danie wielka.... Racuchy w tej wersji ku mojemu zdziwieniu najbardziej pałaszowały dzieciaki :) Czas ok. 40 minut na 4 osoby plus wrzutka na drugi dzień do pracy.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Otręby nieco rozdrabniam w blenderze, ok 20 sekund. Płatki owsiane mielę grubo w blenderze, ok. 40 sekund. Rzadko miewam mąkę ryżową, więc w również w blenderze robię ją z ryżu :) - i tylko wtedy, kiedy chcę, by racuchy były megakruche. MIeszam wszystko z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubijam trzepaczką. Dodaję mleko i mieszam na jednolitą masę. Ciągle mieszając dolewam mleko, by uzyskać odpowiednią, racuszkową konsystencję. Obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Używam tarki z kratką do krojenia frytek - to bardzo przyspiesza pracę :) Dodaję kosteczki jabłek do masy i mieszam.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładam dość duże racuchy. Przewracam delikatnie szeroką łopatką do naleśników. Smażę po ok. minutę, półtorej z każdej ze stron. W trakcie smażenia, płatki owsiane, choć zmielone, nasiąkają mlekiem i masa gęstnieje. Dolewam mleko, a jak zabraknie wodę, by utrzymać cały czas taką samą konsystencję.
Podaję najczęściej z domową konfiturą przygotowaną w sezonie. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują z konfiturową szarlotką :) a przepis jest pod linkiem: https://smaker.pl/przepis-4w1-konfiturowa-szarlotka-cynamonowa-kostka-obiad-i-jeszcze-sloik-do-pracy,153914,domowapiwniczka.html
Kto lubi jogurt, może go użyć jako dodatek z owocami i łyżką miodu :) Smacznego!