Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś lekkiego, smacznego ale nie wszyscy przepadają za tym daniem. Więc ta propozycja jest dla tych, co lubią krewetki i kalmary, a tym co nie lubią polecam np. mojego hamburgera, którego mogą znaleźć pod tym linkiem https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-moj-hamburger,1912606,bobby.html
Polecam.
Odsłon: 315
Polecam.
Odsłon: 315
Składniki
Krewetki myjemy wycinamy układ pokarmowy, jest to taka cieniutka czarna nitka. Osuszamy i opruszamy solą i pieprzem. Ja użyłem krewetek już ugotowanych, ale mogą być inne wtedy pamiętamy o obraniu z pancerzy.
Tak samo robimy z kalmarami, pamiętamy aby ściągnąć cienką błonkę z tuby. Następnie kroimy na krążki lub paski. Jeśli chodzi i grubość to kroimy kawałki umiarkowane. Solimy i pieprzymy.
Jak mamy wszystko przygotowane to obtaczamy krewetki i kalmary w mące. Jeśli chcecie możecie dodać jakieś warzywa robiąc w ten sam sposób.
Zaczynamy przygotowywać tempurę, ja użyłem już gotowej, ale możecie zrobić ją sami wg przepsów, które są wszędzie dostępne. Pamiętamy, aby tempurę rozrabiać bardzo zimną wodą. Rozgrzewamy mocno olej w garnku lub woku, zatapiamy krewetki i kalmary w rozrobionej tempurze i wrzucamy na gorący olej. Jak krewetki wypłyną na góre, to smażymy na oleju do lekko złotego koloru około 4 minuty. Wyjmujemy usmażoną i kładziemy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszcu odsączyć.
I tak oto mamy gotowe smaczne danie. Dodajemy kawałki cytryny oraz nasz ulubiony sos np. słodko kwaśny lub 1000 wysp. Smacznego.