Do góry

Dania główne Przepis na:

Pachwina wieprzowa w sosie własnym

Pachwina wieprzowa w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 272

Jedliście kiedyś pachwinę przygotowaną w sosie własnym ? Pachwina to takie mięso spod brzucha świnki jakby to lepiej wam określić ? Och to część z cyckami

Składniki

  • 810 g surowej pachwiny wieprzowej ze skórą,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki przegotowanej wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pachwina wieprzowa w sosie własnym

Przygotowanie

  1. Przygotować pasek pachwiny, pokroić ją na potrzebne nam porcje następnie od strony skóry ponacinać każdy przygotowany kawałek ( wtedy skóra podczas smażenia nie będzie się kurczyła )

  2. Na patelnię wlać dwie lub trzy łyżki oleju rozgrzać go a następnie ułożyć przygotowane kawałki skórą w stronę patelni, smażyć z każdej strony na średnim ogniu tak aby powstał ładny rumiany kolor. Do podsmażonej pachwiny wlać całą przegotowaną wodę, dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziela angielskie, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa

  3. Jak już kawałki pachwiny są już miękkie i wyparowało dwie szklanki wody wtedy dodać przyprawę uniwersalną oraz paprykę w proszku i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu aż zostanie mniej niż pół szklanki wody, na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i poddusić jeszcze przez chwile do powstania sosu

  4. Sos wychodzi sam z siebie kremowy i bardzo smaczny a zapach duszonego mięsa roznosi się po całym mieszkaniu. Gotowe kawałki mięsa podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz surówka z cebuli i pomidora w śmietanie, surówka może być dowolna kto jaką lubi a jeżeli u kogoś nie ma dostępu do pachwiny może można ją zastąpić boczkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń