Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli jednogarnkowe, proste i szybkie wspomnienie z wakacji
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
w szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż ładnie się zrumieni, po czym przekładamy go na talerz
teraz do rondla wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i pokrojoną w półplasterki chorizo, smażymy, aż zmięknie cebula a kiełbasa odda kolor
paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i kiełbasy, smażymy, aż nieco zmięknie
teraz do rondla dolewamy pomidory i wino, gotujemy chwilę, aż odparuje alkohol, dodajemy kurkumę
ryż (wybieramy taki do paelli, albo arborio) wsypujemy do rondla, dokładnie mieszamy, dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i bez mieszania gotujemy 10 min
teraz do paelli dodajemy usmażonego kurczaka oraz oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem
gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryż będzie już miękki, no i gotowe, smacznego ;-)