Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paella to prawdopodobnie najpopularniejsze danie hiszpańskie, zwłaszcza w Walencji i Katalonii. Mój przepis to rodzaj mieszanej paelli, z kurczakiem i dwoma rodzajami hiszpańskiego chorizo. Danie to szczególnie nadaje się na obiad dla gości. Podawane na tej samej patelni, w której było przygotowane, daje każdemu możliwość wybrania sobie odpowiedniej ilości.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Składniki
Kilka slów o skladnikach paelli. Uzylam do niej dwóch rodzajów chorizo - suszonego i surowego.Jezeli nie mamy mozliwosci zdobycia hiszpanskiego chorizo, mozna uzyc np. pikantnych kabanosów z papryka, innej pikantnej kielbasy, mozliwie z papryka lub salami (peperoni), ale wtedy salami dodajemy na 2 minuty przed koncem gotowania. Zamiast surowego chorizo mozna uzyc kazdej surowej kielbasy wieprzowej dodajac do niej sporo papryki. Ryz do paelli jest podobny do ryzu do risotto, w ostatecznosci mozna tez go uzyc, natomiast ryzu do sushi nie radzilabym, gdyz jest zbyt kleisty. Mozna tez uzyc dowolnego, zwyklego okraglego ryzu. Na moim blogu napisalam, gdzie m.in. mozna kupic wyzej wymienione skladniki.
Suszona kielbase chorizo obrac i pokroic w plasterki. Obrac surowe kielbaski chorizo i podzielic mase miesna na kawalki. Umyc i osuszyc udka oraz skrzydelka z kurczaka. Papryki umyc i pokroic w paski. Cebule i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke. Pomidory umyc i grubo posiekac. Na duzej, wysokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na niej kawalki surowej kielbasy chorizo. Dodac udka i skrzydelka z kurczaka i obsmazyc ze wszystkich stron, na koniec dodac plasterki suszonego chorizo, nastepnie przelozyc wszystko na osobny talerz.
Na tym samym tluszczu podsmazyc papryke, cebule i czosnek, nastepnie dodac pomidory. Wszystko krótko smazyc, dodac ryz i smazyc mieszajac, przez 2-3 minuty, az ryz stanie sie lekko przezroczysty.
Wyjac szafran z kapsułki i utrzec go w mozdzierzu. Dodac troche goracej wody i rozpuscic w niej szafran. Dodac do paelli razem z papryka i dobrze wymieszac. Wlac bulion, dodac mieso kurczaka, chorizo i groszek.
Zmniejszyc ogien i gotowac paelle pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 20 minut. Nie mieszac - w trakcie gotowania na dnie tworzy sie chrupiaca skórka. Na koniec doprawic sola i pieprzem. Zdejac patelnie z ognia i odstawic na 5 minut zanim ja podamy. W tym czasie pokroic cytryny na cwiartki i posiekac natke pietruszki, nastepnie dodac do paelli.