Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjał kuchni hiszpańskiej, paella z kurczakiem i owocami morza, przepyszne i sycące danie. Proste danie jednogarnkowe, którym zajadają się Hiszpanie, ale doskonale sprawdzi się także w polskiej kuchni. Głównym składnikiem jest ryż zapiekany na patelni. Poniżej przepis dla 4-5 osób.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5872
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 52
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5872
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 52
Składniki
Mięso z kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Dodać olej, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Owoce morza i krewetki rozmrozić. Przełożyć do miski. Skropić sokiem z całej cytryny (lub limonki) i dodać startą skórkę z cytryny (lub limonki). Doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni usmażyć mięso do zrumienienia. Dodać pokrojone pomidory, plasterki słodkiej papryki i wlać wino. Chwilę zagotować. Następnie wlać bulion zmieszany z szafranem i wsypać ryż. Patelnię przykryć pokrywą lub folią aluminiową i gotować aż ryż wchłonie cały wywar (ok. 20-25 minut). Następnie dodać owoce morza, wymieszać i znowu przykryć na kilka minut. Na koniec posypać siekaną pietruszką i innymi ziołami. SMACZNEGO!!!