Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z niewielkiej ilości składników można stworzyć naprawdę proste, smaczne i przede wszystkim domowe danie np. na niedzielny obiad. Marchew nadaje temu daniu nutkę słodkości.
Składniki
Pałki z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Nacieramy słodką papryką solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy z obu stron na oleju i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do kurczaka. Zalewamy wodą aż do przykrycia mięsa. Dodajemy drobno posiekaną marchewkę, kilka liści laurowych i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy aż do miękkości mięsa i marchewki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zielonym pieprzem. Po ok. 5 min. wyjmujemy mięso. Pozostały sos zagęszczamy mąką wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy. Aby kurczak nie był zimny przekładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami.