Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą kapustą. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy mięso. Pałki kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy folię do pieczenia. Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki. Kapustę kroimy w plastry grubości 1,5 do 2 cm.
Na blasze wyłożonej folią wykładamy na środku pałki z kurczaka. Z jedne strony układamy kapustę, którą lekko solimy. Układamy na niej kawałki masła. Ziemniaki układamy wokół pałek kurczaka i polewamy marynatą. Również lekko solimy. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę szklanką wody. Po godzinie odkrywamy całość i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 20 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Pałki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!