Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą kapustą. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 274
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 378
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 274
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 378
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Składniki
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy mięso. Pałki kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy folię do pieczenia. Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki. Kapustę kroimy w plastry grubości 1,5 do 2 cm.
Na blasze wyłożonej folią wykładamy na środku pałki z kurczaka. Z jedne strony układamy kapustę, którą lekko solimy. Układamy na niej kawałki masła. Ziemniaki układamy wokół pałek kurczaka i polewamy marynatą. Również lekko solimy. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę szklanką wody. Po godzinie odkrywamy całość i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 20 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Pałki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!