Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. To zupa owocowa z makaronem podawana na ciepło. Zazwyczaj ma dosyć gęstą konsystencję, ponieważ owoce przeciera się przez sito. Można przygotowywać ją zarówno ze świeżych, jak i suszonych owoców, najczęściej są to jabłka, gruszki i śliwki. Można serwować ją z makaronem, czerstwym pieczywem, dawniej podawano ją nawet z ziemniakami. Niektórzy na koniec dodają do niej również kwaśną śmietanę. Sprawdź, jak zrobić owocową zupę inspirowaną glinicką pamułą.
Smaczne danie :)
Odsłon: 590
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26156
Smaczne danie :)
Odsłon: 590
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26156
Składniki
Zacznij od umycia owoców, nie musisz ich obierać, ale pozbądź się pestek i gniazd nasiennych. Pokrój je w mniejsze kawałki.
Przełóż do garnka gruszki, jabłka i suszone śliwki wlej wodę, tak, aby je całkowicie zakryła. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozgotują. W międzyczasie dodaj cukier, cynamon, oraz odrobinę soli.
Gotową zupę przelej przez sitko, a owoce przez nie przetrzyj. Pamułę glinicką podawaj z ugotowanym makaronem i łyżką kwaśnej śmietany.