Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. To zupa owocowa z makaronem podawana na ciepło. Zazwyczaj ma dosyć gęstą konsystencję, ponieważ owoce przeciera się przez sito. Można przygotowywać ją zarówno ze świeżych, jak i suszonych owoców, najczęściej są to jabłka, gruszki i śliwki. Można serwować ją z makaronem, czerstwym pieczywem, dawniej podawano ją nawet z ziemniakami. Niektórzy na koniec dodają do niej również kwaśną śmietanę. Sprawdź, jak zrobić owocową zupę inspirowaną glinicką pamułą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2077
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5523
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2077
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5523
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Składniki
Zacznij od umycia owoców, nie musisz ich obierać, ale pozbądź się pestek i gniazd nasiennych. Pokrój je w mniejsze kawałki.
Przełóż do garnka gruszki, jabłka i suszone śliwki wlej wodę, tak, aby je całkowicie zakryła. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozgotują. W międzyczasie dodaj cukier, cynamon, oraz odrobinę soli.
Gotową zupę przelej przez sitko, a owoce przez nie przetrzyj. Pamułę glinicką podawaj z ugotowanym makaronem i łyżką kwaśnej śmietany.