Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. To zupa owocowa z makaronem podawana na ciepło. Zazwyczaj ma dosyć gęstą konsystencję, ponieważ owoce przeciera się przez sito. Można przygotowywać ją zarówno ze świeżych, jak i suszonych owoców, najczęściej są to jabłka, gruszki i śliwki. Można serwować ją z makaronem, czerstwym pieczywem, dawniej podawano ją nawet z ziemniakami. Niektórzy na koniec dodają do niej również kwaśną śmietanę. Sprawdź, jak zrobić owocową zupę inspirowaną glinicką pamułą.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4867
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418916
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4867
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418916
Składniki
Zacznij od umycia owoców, nie musisz ich obierać, ale pozbądź się pestek i gniazd nasiennych. Pokrój je w mniejsze kawałki.
Przełóż do garnka gruszki, jabłka i suszone śliwki wlej wodę, tak, aby je całkowicie zakryła. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozgotują. W międzyczasie dodaj cukier, cynamon, oraz odrobinę soli.
Gotową zupę przelej przez sitko, a owoce przez nie przetrzyj. Pamułę glinicką podawaj z ugotowanym makaronem i łyżką kwaśnej śmietany.