Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - trzeba ich koniecznie spróbować!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 525
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16786
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 506
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 525
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16786
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 506
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami. Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.