Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - trzeba ich koniecznie spróbować!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 75
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2495
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 561
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 889
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 75
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2495
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 561
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 889
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami. Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.