Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - trzeba ich koniecznie spróbować!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34653
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 900
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 226
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3871
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34653
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 900
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 226
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3871
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami. Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.