Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pancake oznacza w języku angielskim naleśnik. Mówiąc o pancakes mamy jednak na myśli nieco inne danie niż polskie naleśniki, które podobne są raczej do francuskich crêpes. Amerykańskie naleśniki przypominają nasze pulchne racuchy, choć – w odróżnieniu od nich – swoją puszystość zawdzięczają nie drożdżom, lecz dodatkowi sody lub proszku do pieczenia. Ciasto na pancakes jest nieco gęstsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe. Amerykański specjał łączy z rodzimymi naleśnikami sposób podania. Możesz zjeść je z konfiturą, świeżymi owocami, twarożkiem, syropem klonowym, kremem czekoladowym… każdym z ulubionych słodkich dodatków. Możesz też zrezygnować z cukru w cieście, dodać odrobinę więcej soli i przyrządzić pancakes wytrawne, np. z pastą guacamole albo wędzonym boczkiem. Podobnie jak polskie naleśniki te amerykańskie smakują o każdej porze dnia!
Fakt, że pancakes nadają się na każdy posiłek nie oznacza oczywiście, że możesz zajadać się nimi bez ograniczeń. Amerykańskie danie przygotowane według poniższego przepisu już samo w sobie (nie licząc dodatków) jest wysokokaloryczne. Jeśli przy tym zjesz puszyste placuszki nie z warzywną pastą, lecz z bitą śmietaną, z pewnością nie będzie to prawidłowo zbilansowany posiłek. Klasyczne pancakes traktuj raczej jako przekąskę niż główny posiłek. Z łatwością jednak możesz zmodyfikować bazowy przepis.
Istotą pancakes jest pulchność, którą zawdzięczają głównie dodatkowi proszku do pieczenia. Pozostałe składniki możesz wymienić na zdrowsze odpowiedniki, osiągając podobny efekt końcowy. Oryginalne placuszki powstają z pszennej mąki, ale możesz zastąpić ją mąką pełnoziarnistą albo np. zmielonymi płatkami owsianymi. Tłuste mleko (3,2%) zamień na chude. Możesz też zastąpić je kefirem albo jogurtem naturalnym, które dodatkowo nadadzą placuszkom ciekawy smak (podobny do smaku gofrów).
Pancakes „odchudzisz” także wówczas, gdy nie dodasz do ciasta masła. Ten składnik pozwala jednak smażyć placuszki zgodnie z oryginalnym przepisem, czyli na suchej patelni. W przeciwnym razie pancakes mogą przywierać do jej powierzchni, nawet jeśli pokryta jest specjalną powłoką. Dlatego przez smażeniem amerykańskich placuszków w wersji fit delikatnie natłuść patelnię np. masłem klarowanym. Po usmażeniu gotowe placuszki odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. W ten sposób zredukujesz jego ilość do niezbędnego minimum.
Aby całkowicie pozbyć się tłuszczu z pancakes, upiecz je w piekarniku. Gotowe ciasto uformuj w placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut. Danie będzie nieznacznie różnić się od tego z patelni, ale wciąż będzie pyszne!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6388
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114681
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6388
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114681
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło tak, by uzyskało płynną konsystencję. Nie może jednak być gorące. Jeśli się podgrzeje, odstaw na chwilę do przestudzenia. Wbij do miski jajka (w całości), dodaj do nich cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Połącz ją z płynnym masłem i mlekiem.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo przesiej sypkie składniki do masy jajecznej, cały czas mieszając ją trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Mieszaj do całkowitego połączenia składników (tak, by nie zostały grudki mąki). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe odstaw na kilkanaście minut i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na palniku o średniej mocy. Nałóż 3-4 porcje ciasta (w zależności od tego, jak dużą patelnią dysponujesz) i z każdej uformuj okrągły placuszek o grubości około o,5 cm. Smaż przez około minutę (aż placuszki się zarumienią) i przewróć na drugą stronę. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. Podawaj pancakes z ulubionymi dodatkami.