Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2601
Dodano: 26.12.2016
Odsłon: 33345
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
W miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki.
Piersi z kurczaka wkładamy do woreczka foliowego lub przykrywamy przezroczystą folią i rozbijamy na cienkie kotlety. Piersi solimy i pieprzymy, na każdej układamy wałeczek z masłem i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy zgrabne roladki.
Mąkę, jajko i bułkę tartą rozkładamy na oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej.
Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni i smażymy roladki przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyśmienicie smakują z podsmażonymi talarkami ziemniaczanymi i surówką z białej kapusty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

gochna55 29 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Lubię takie kotlety de volaille. Jak robię na "eleganckie" przyjęcie to jednak robię z kostką, smak inny. Do masełka koniecznie pieprz biały i schładzam je w zamrażarce. Polecam! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz