Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1675
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1473
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1467
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1675
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1675
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1473
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1467
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1675
Składniki
Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki. Podsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę. Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).
Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny). Dodaj posiekane anchois. Dopraw pieprzem.
Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną gorgonzolę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze. Udekoruj bazylią. Można skropić odrobiną oliwy.