Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!
Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni.
Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki.
Podsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę.
Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).
Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny).
Dodaj posiekane anchois.
Dopraw pieprzem.
Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu.
Dodaj pokruszoną gorgonzolę.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj.
Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze.
Udekoruj bazylią.
Można skropić odrobiną oliwy.
Pyszne, sycące danie.
Odsłon: 12846
Szybki i smaczny posiłek. Jako pierwsze lub drugie danie. Kiełbasa i makaron...
Odsłon: 1406
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 18
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 326
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 326
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 319
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 18
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 326
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 326
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 319
Składniki
Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki. Podsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę. Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).
Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny). Dodaj posiekane anchois. Dopraw pieprzem.
Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną gorgonzolę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze. Udekoruj bazylią. Można skropić odrobiną oliwy.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Dania główne
Faszerowany kotlet mielony
Dania główne
Smażona kaczka, ziemniaki i mizeria.
Dania główne
Szybkie danie z grilla
Zapiekanka z chleba tostowego
Tani, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Wbrew pozorom wcale nietrudno...
Odsłon: 70
Faszerowany kotlet mielony
Wymyśliłem go w pięć minut, podałem go dzisiaj na obiad.
Odsłon: 202