Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 58
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 115
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 82
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 169
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 58
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 115
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 82
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 169
Składniki
Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki. Podsmażone mięso przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę. Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).
Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny). Dodaj posiekane anchois. Dopraw pieprzem.
Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną gorgonzolę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze. Udekoruj bazylią. Można skropić odrobiną oliwy.