Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała papryka stożkowa ma niesamowity aromat, ale cieńszą ściankę, przez co szalejemy z farszem. Uwielbiam ją za to że jest mniejsza, bardziej obdzielna i prosta w wykonaniu, w wersji mięsnej i bezmięsnej.
łyżka, nóż i brytfanka lub naczynie żaroodporne.
Polecam.
Odsłon: 182
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 590
Polecam.
Odsłon: 182
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 590
Składniki
Paprykom odetnij część z ogonkiem, delikatnie opróżnij je z ziaren i błon.
Ugotuj ryż/kaszę czy co tam chcesz włożyć do środka ale nie rozgotuj. przestudź i dodaj pokrojone warzywa, proponuję nie bardzo grubo żeby łatwiej się farsz nakładało do papryki. Pomidory sparz i obierz, pokrój na drobna kostkę. Dodaj przyprawy, zieleninę i wymieszaj. Spróbuj czy nie trzeba doprawić. Napełnij papryki i układaj do naczynia żaroodpornego szersza częścią do góry. Lekko oprósz czubricą lub bazylią / ziołami prowansalskimi lub też nie jak nie masz pod ręką.
Dla lepszego efektu możesz jeszcze zrobić tak: do naczynia żaroodpornego pokrój pomidory bez skórki - wystarczy po plasterku ułożyć na spodzie. Lekko posól i popieprz najlepiej pieprzem grubo mielonym lub świeżo mielonym. Na to połóż plasterki cukini i na to papryki szerszą częścią do góry, oczywiście posyp jakimś aromatycznym ziółkiem np. ziołami prowansalskimi lub czubricą.
pie trzeba w piekarniku na termoobiegu bez przykrycia w temp. 180-19 stopni przez 30-40 minut w zależności od wielkości papryk lub w tym samych czasie na grzaniu góra dół w wyższej temperaturze 200-210 stopni. podawaj ze świeżą surówką. Miodzio!!!