Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana ryżem to klasyczne letnie danie lubiane chyba przez wszystkich. Dodatek licznych ziół sprawia, że całość jest niezwykle aromatyczna i przepyszna. Warzywa wręcz rozpływają się w ustach.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4211
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6592
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5513
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13644
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4211
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6592
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5513
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13644
Składniki
Papryki umyj i odetnij jednym cięciem wierzchołek o grubości ok. 1 cm. Wytnij gniazda nasienne i dokładnie wypłucz warzywa z pestek. Umieść papryki w dużym naczyniu żaroodpornym, otworem do góry. Wysmaruj je dwoma łyżkami oliwy z oliwek, także od wewnątrz. Posyp je kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Z boku naczynia umieść także „czapeczki” od papryk.
Wstaw naczynie z paprykami do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
Ryż ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż ją przez 4-5 minut do zeszklenia. Dołóż posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Dołóż na patelnię mięso mielone z solą i pieprzem. Smaż do ładnego zrumienienia mięsa, w razie potrzeby odsączając z nadmiaru tłuszczu.
Do mięsa dodaj ryż i wszystkie przyprawy, w tym drobno posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej, dość kleistej masy.
Mieszankę rozłóż równomiernie w podpieczonych paprykach. Posyp je z wierzchu parmezanem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut do miękkości warzyw.
Paprykę faszerowaną ryżem podawaj od razu po przyrządzeniu na ciepło. Przed zaserwowaniem przykryj ją podpieczoną czapeczką.