Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana ryżem to klasyczne letnie danie lubiane chyba przez wszystkich. Dodatek licznych ziół sprawia, że całość jest niezwykle aromatyczna i przepyszna. Warzywa wręcz rozpływają się w ustach.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 180
Składniki
Papryki umyj i odetnij jednym cięciem wierzchołek o grubości ok. 1 cm. Wytnij gniazda nasienne i dokładnie wypłucz warzywa z pestek. Umieść papryki w dużym naczyniu żaroodpornym, otworem do góry. Wysmaruj je dwoma łyżkami oliwy z oliwek, także od wewnątrz. Posyp je kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Z boku naczynia umieść także „czapeczki” od papryk.
Wstaw naczynie z paprykami do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
Ryż ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż ją przez 4-5 minut do zeszklenia. Dołóż posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Dołóż na patelnię mięso mielone z solą i pieprzem. Smaż do ładnego zrumienienia mięsa, w razie potrzeby odsączając z nadmiaru tłuszczu.
Do mięsa dodaj ryż i wszystkie przyprawy, w tym drobno posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej, dość kleistej masy.
Mieszankę rozłóż równomiernie w podpieczonych paprykach. Posyp je z wierzchu parmezanem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut do miękkości warzyw.
Paprykę faszerowaną ryżem podawaj od razu po przyrządzeniu na ciepło. Przed zaserwowaniem przykryj ją podpieczoną czapeczką.