Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w sosie pomidorowym. Nasza ulubiona wersja farszu wypełniającego łódeczki paprykowe.
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2969
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2718
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3324
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 2969
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2718
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3324
Składniki
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz seler naciowy pokrojony w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut, odrobinę solimy, dodajemy mięso mielone. Farsz dusimy, aż mięso straci czerwony kolor.
Przekładamy gotowy farsz do miski, łączymy go z ryżem i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku. Papryki przekrawamy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Napełniamy farszem.
Na patelni, na której smażył się farsz rozgrzewamy bulion, dajemy do niego koncentrat, przekładamy papryki. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu faszerowane papryki do miękkości, około 30 minut.
Następnie odkrywamy patelnię, posypujemy farsz startym serem, do sosu dodajemy maggi. Jeśli za mocno odparował w trakcie duszenia uzupełniamy go gorącą wodą i zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.
Papryka faszerowana warzywami, mięsem mielonym i ryżem gotowa!