Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki wypełnione aromatycznym farszem z kaszy bulgur, podsuszanej kiełbasy i pieczarek, zapieczone pod warstwą złocistego sera to zestawienie wprost doskonałe. Papryki sprawdzą się na rodzinny obiad lub sycąca kolację.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 57
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 105
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 77
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 162
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 57
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 105
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 77
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 162
Składniki
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź i odstaw. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na łyżce masła lub oleju krótko podsmaż cebulkę z czosnkiem, po czym dorzuć pieczarki i trzymaj na ogniu do odparowania soku. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dopraw papryką w proszku i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw.
Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i błonki. Nadziewaj papryki przygotowanym farszem i przełóż do brytfanki. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij, posyp startym serem i zapiekaj kolejne 10 minut.
Upieczone papryki faszerowane kaszą wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut i podawaj. Koniecznie posyp dużą porcją posiekanego koperku. Serwuj z piklami lub jogurtowym sosem.