Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki wypełnione aromatycznym farszem z kaszy bulgur, podsuszanej kiełbasy i pieczarek, zapieczone pod warstwą złocistego sera to zestawienie wprost doskonałe. Papryki sprawdzą się na rodzinny obiad lub sycąca kolację.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 115
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 216
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1281
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 115
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 216
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1281
Składniki
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź i odstaw. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na łyżce masła lub oleju krótko podsmaż cebulkę z czosnkiem, po czym dorzuć pieczarki i trzymaj na ogniu do odparowania soku. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dopraw papryką w proszku i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw.
Papryki przekrój wzdłuż na połowy, usuń gniazda nasienne i błonki. Nadziewaj papryki przygotowanym farszem i przełóż do brytfanki. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij, posyp startym serem i zapiekaj kolejne 10 minut.
Upieczone papryki faszerowane kaszą wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut i podawaj. Koniecznie posyp dużą porcją posiekanego koperku. Serwuj z piklami lub jogurtowym sosem.