Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryki faszerowane kaszą bulgur. Danie na obiad i kolację.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1015
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1015
Składniki
Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Pokroj w kostkę marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju mieszając. Dadaj przyprawy: kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich odcedzoną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwilę gotując. Umyj papryki i przekrój je wzdłuż, wyjmij gniazda nasienne. Obgotuj je pięć minut w osolonym wrzątku lub ugotuj na parze. Wyjmij szczypcami i faszeruj kaszą z warzywami. Do żaroodpornego naczynia wlej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach C przez 30 minut do miękkości. Posyp przed podaniem np. kolendrą lub świeżym tymiankiem.