Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana po meksykańsku

Papryka faszerowana po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1735

Dodano:

Odsłon: 6291

faszerowana papryka to bardzo smaczne, sycące, a zarazem eleganckie danie. Można ja podać na co dzień i od święta. Do faszerowania można użyć papryki w każdym kolorze, choć mi najbardziej smakuje chyba czerwona.

Składniki

  • Papryki w dowolnych kolorach ( ok 10 sztuk do faszerowania + 1 czerwona papryka do wkrojenia do farszu)
  • ok 60 dkg mięsa wieprzowego mielonego
  • Cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 woreczek ryżu ( 100 g )
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ok 35 dkg pieczarek
  • ok 100- 150 ml salsy pomidorowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 10 dkg sera żółtego ( u mnie mozzarella )
  • na zalewę: ok 600 ml wody, pół kostki rosołowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ( u mnie duży wok ) i wrzucamy na nią posiekana cebulę. Jak lekko się zeszkli dorzucamy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy razem prawie do odparowania wody spod pieczarek, a następnie dorzucamy zmielone mięso

  3. Wszystko razem smażymy często mieszając, aby mięso się nie zbiło w grudki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy ok 10 -15 minut, tak aby odparowała woda spod mięsa

  4. Do mięsa wlewamy gotową salsę pomidorową, i dorzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę 1 paprykę i chwilę razem dusimy

  5. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę ( fasolkę dodatkowo płukam na sicie ). Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, chili, granulowanym czosnkiem i paprykę w proszku. Wszystko chwilę razem dusimy, aby odparował nadmiar płynu

  6. Na koniec dodajemy ryż ( który nie jest ugotowany do miękkości. Ja gotuję go ok 10 minut )

  7. Farszem napełniamy przygotowane wcześniej papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem )

  8. Papryki w naczyniu podlewamy zalewą przygotowaną ze składników podanych powyżej ( powinna sięgać najwyżej połowy papryk

  9. Naczynie z papryką wstawiamy do piekarnika i pieczemy je ok 45 - 50 minut w 200 stopniach. Na blaszce obok wstawiamy kapelusiki, którymi można przykryć gotowe danie lub zjeść solo np z solą

  10. Ok 15 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy papryki serem startym na tarełku o małych oczkach, a wierzch sera można jeszcze posypać ostrą papryką w proszku ( Ja posypałam serem tylko część papryk przeznaczonych do zjedzenia w danym dniu, reszta została posypana w następnym dniu ). Przy wyjmowaniu należy uważać na gorącą zalewę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 października 2013 Przepis bardzo ładnie napisany, piękne zdjęcia, jednym słowem poezja smaku, duży"kciuk"

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

obzarciuch 05 sierpnia 2013 wielki plusik za ten przepis, gustuje w daniach meksykańskich
zapraszam na meksykańskie burrito:
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/burrito.html

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna78 05 sierpnia 2013 Wspaniały przepis uwielbiam takie smaki. 6 :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń