Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
faszerowana papryka to bardzo smaczne, sycące, a zarazem eleganckie danie. Można ja podać na co dzień i od święta. Do faszerowania można użyć papryki w każdym kolorze, choć mi najbardziej smakuje chyba czerwona.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Papryki myjemy, ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ( u mnie duży wok ) i wrzucamy na nią posiekana cebulę. Jak lekko się zeszkli dorzucamy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy razem prawie do odparowania wody spod pieczarek, a następnie dorzucamy zmielone mięso
Wszystko razem smażymy często mieszając, aby mięso się nie zbiło w grudki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy ok 10 -15 minut, tak aby odparowała woda spod mięsa
Do mięsa wlewamy gotową salsę pomidorową, i dorzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę 1 paprykę i chwilę razem dusimy
Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę ( fasolkę dodatkowo płukam na sicie ). Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, chili, granulowanym czosnkiem i paprykę w proszku. Wszystko chwilę razem dusimy, aby odparował nadmiar płynu
Na koniec dodajemy ryż ( który nie jest ugotowany do miękkości. Ja gotuję go ok 10 minut )
Farszem napełniamy przygotowane wcześniej papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem )
Papryki w naczyniu podlewamy zalewą przygotowaną ze składników podanych powyżej ( powinna sięgać najwyżej połowy papryk
Naczynie z papryką wstawiamy do piekarnika i pieczemy je ok 45 - 50 minut w 200 stopniach. Na blaszce obok wstawiamy kapelusiki, którymi można przykryć gotowe danie lub zjeść solo np z solą
Ok 15 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy papryki serem startym na tarełku o małych oczkach, a wierzch sera można jeszcze posypać ostrą papryką w proszku ( Ja posypałam serem tylko część papryk przeznaczonych do zjedzenia w danym dniu, reszta została posypana w następnym dniu ). Przy wyjmowaniu należy uważać na gorącą zalewę