Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie, by cieszyć się ich smakiem poza krótkim sezonem. Nie zapominajmy jednak, że najpyszniejsze są te świeże, usmażone na maśle czy uduszone w śmietanowym sosie. Papryka faszerowana z grzybami to znakomity pomysł na obiad po grzybobraniu!
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1237
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457846
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2297
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 598
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1237
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457846
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2297
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 598
Składniki
Zalej ryż w rondelku 250 ml wody. Lekko posól. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem na kwadrans.
Opłucz grzyby i pokrój na kawałki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a ser żółty – na dużych oczkach.
Podsmaż cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj czosnek, a po chwili grzyby i drugą łyżkę masła. Usmaż grzyby do miękkości. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Umyj papryki, przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Spryskaj z wierzchu oliwą (lub posmaruj z użyciem silikonowego pędzelka) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Połącz grzyby z patelni z ryżem, śmietaną i parmezanem. Wymieszaj. Napełnij powstałą masą połówki papryk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do miękkości papryk). Pod koniec pieczenia oprósz papryki serem żółtym.