Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie, by cieszyć się ich smakiem poza krótkim sezonem. Nie zapominajmy jednak, że najpyszniejsze są te świeże, usmażone na maśle czy uduszone w śmietanowym sosie. Papryka faszerowana z grzybami to znakomity pomysł na obiad po grzybobraniu!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Składniki
Zalej ryż w rondelku 250 ml wody. Lekko posól. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem na kwadrans.
Opłucz grzyby i pokrój na kawałki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a ser żółty – na dużych oczkach.
Podsmaż cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj czosnek, a po chwili grzyby i drugą łyżkę masła. Usmaż grzyby do miękkości. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Umyj papryki, przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Spryskaj z wierzchu oliwą (lub posmaruj z użyciem silikonowego pędzelka) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Połącz grzyby z patelni z ryżem, śmietaną i parmezanem. Wymieszaj. Napełnij powstałą masą połówki papryk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do miękkości papryk). Pod koniec pieczenia oprósz papryki serem żółtym.