Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie, by cieszyć się ich smakiem poza krótkim sezonem. Nie zapominajmy jednak, że najpyszniejsze są te świeże, usmażone na maśle czy uduszone w śmietanowym sosie. Papryka faszerowana z grzybami to znakomity pomysł na obiad po grzybobraniu!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6017
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 264
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6017
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 264
Składniki
Zalej ryż w rondelku 250 ml wody. Lekko posól. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem na kwadrans.
Opłucz grzyby i pokrój na kawałki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a ser żółty – na dużych oczkach.
Podsmaż cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj czosnek, a po chwili grzyby i drugą łyżkę masła. Usmaż grzyby do miękkości. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Umyj papryki, przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Spryskaj z wierzchu oliwą (lub posmaruj z użyciem silikonowego pędzelka) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Połącz grzyby z patelni z ryżem, śmietaną i parmezanem. Wymieszaj. Napełnij powstałą masą połówki papryk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do miękkości papryk). Pod koniec pieczenia oprósz papryki serem żółtym.