Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykarz kojarzy mi się głównie z naszą krótką podróżą na Węgry, która bardzo nam się podobała. Tam próbowaliśmy paprykarzu, choć nie grzybowego. Wrócimy tam wkrótce, może na winobranie w regionie Eger lub Tokaj? Danie jest zdecydowanie niefotogeniczne, ale mimo to pyszne, przepraszam :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13309
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2620
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3772
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13309
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2620
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3772
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój je w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości około 0,5 cm. Cebulę obierz z łusek i pokrój w cienkie pół-krążki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, zmniejsz płomień, a następnie dodaj najpierw sproszkowana paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka nie zrobiła się gorzka), a zaraz potem ziemniaki. Podsmażaj przez chwilę, mieszając, następnie podlej bulionem. Przypraw nieco pieprzem i solą.
Zagotuj, dodaj pokrojone grzyby całkiem świeże lub wstępnie podduszone. Całość gotuj do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut.
Dodaj zahartowaną śmietanę, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie i zagotuj. Przypraw jeszcze ewentualnie pieprzem i solą.
I już, węgierski paprykarz z grzybów gotowy. To proste i nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie. Przy tym niezwykle sycące!