Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz z grzybów

Paprykarz z grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3503

Dodano:

Odsłon: 1866

Paprykarz kojarzy mi się głównie z naszą krótką podróżą na Węgry, która bardzo nam się podobała. Tam próbowaliśmy paprykarzu, choć nie grzybowego. Wrócimy tam wkrótce, może na winobranie w regionie Eger lub Tokaj? Danie jest zdecydowanie niefotogeniczne, ale mimo to pyszne, przepraszam :)

Składniki

  • 0,5 kg świeżych grzybów pokrojonych w większe kawałki (można użyć maślaków, podgrzybków, prawdziwków, kozaków, boczniaków a nawe
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki oleju, najlepiej słonecznikowego
  • 1 szklanka bulionu (np. bulionu z obierek, który u nas wciąż jest w użyciu)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz mielony i sól
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie łyżeczka mąki do zagęszczenia – ja nie dałam, nie była potrzebna
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i pokrój je w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości około 0,5 cm.
    Cebulę obierz z łusek i pokrój w cienkie pół-krążki.

  2. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, zmniejsz płomień, a następnie dodaj najpierw sproszkowana paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka nie zrobiła się gorzka), a zaraz potem ziemniaki. Podsmażaj przez chwilę, mieszając, następnie podlej bulionem. Przypraw nieco pieprzem i solą.

  3. Zagotuj, dodaj pokrojone grzyby całkiem świeże lub wstępnie podduszone.
    Całość gotuj do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut.

  4. Dodaj zahartowaną śmietanę, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie i zagotuj. Przypraw jeszcze ewentualnie pieprzem i solą.

  5. I już, węgierski paprykarz z grzybów gotowy. To proste i nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie. Przy tym niezwykle sycące!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 października 2017 E tam niefotogeniczne, ważne że świetnie smakuje, bo sami podobne robimy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń