Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykarz kojarzy mi się głównie z naszą krótką podróżą na Węgry, która bardzo nam się podobała. Tam próbowaliśmy paprykarzu, choć nie grzybowego. Wrócimy tam wkrótce, może na winobranie w regionie Eger lub Tokaj? Danie jest zdecydowanie niefotogeniczne, ale mimo to pyszne, przepraszam :)
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój je w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości około 0,5 cm. Cebulę obierz z łusek i pokrój w cienkie pół-krążki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, zmniejsz płomień, a następnie dodaj najpierw sproszkowana paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka nie zrobiła się gorzka), a zaraz potem ziemniaki. Podsmażaj przez chwilę, mieszając, następnie podlej bulionem. Przypraw nieco pieprzem i solą.
Zagotuj, dodaj pokrojone grzyby całkiem świeże lub wstępnie podduszone. Całość gotuj do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut.
Dodaj zahartowaną śmietanę, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie i zagotuj. Przypraw jeszcze ewentualnie pieprzem i solą.
I już, węgierski paprykarz z grzybów gotowy. To proste i nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie. Przy tym niezwykle sycące!