Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowe faszerowane miseczki

Paprykowe faszerowane miseczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1059

Dodano:

Odsłon: 2181

Wiem, wiem dziś piątek ale jakoś nie bardzo przywiązuje do tego wagi, że w piątek ma być ryba. Tak więc dziś coś dla takich osób jak ja. A zrobiłam na obiad papryki faszerowane bo bardzo je lubimy. Udało mi się tanio kupić więc była okazja do ich przyrządzenia. Było pysznie i jeszcze trochę zostało na kolację. Swoją drogą to bardzo lubię takie faszerowańce i nie zawsze musi to być papryka.

Składniki

  • 6 średnich czerwonych papryk
  • nadzienie :
  • 2 saszetki brązowego ryżu ( 2 x po 100 g )
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki smażonej cebuli
  • 150 g serka topionego ( dowolnego )
  • 200 g dyni
  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera ( u mnie salami )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Paprykowe faszerowane miseczki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć z wody, rozciąć woreczki i wysypać ryż do garnka w którym się gotował lub do miski.
    Lekko go schłodzić.
    Łopatkę, cukinię umyć, z umytej dyni ściąć skórę.
    Do schłodzonego ryżu zmielić mięso, cukinię, dynię i topiony serek maszynką do mięsa na grubym sitku.
    Dodać smażona cebulę ( ja użyłam takiej, która mi została z poprzedniego dnia do przygotowywania farszu na pierogi ruskie. Jeżeli takiej nie mamy należy cebulę usmażyć i dodać do farszu ).

  2. Potem dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
    Papryki umyć, przekroić każdą na pół tak aby powstały dwie miseczki.
    Usunąć gniazda nasienne i ogonki.
    Przygotowanym farszem napełnić miseczki paprykowe i układać je w formie do pieczenia lekko polanej olejem.
    Na sam koniec posypać każdą nafaszerowaną porcje startym serem i dodatkowo oprószyć ostrą papryką.
    Papryki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
    Podawać na gorąco np. z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń