Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy.... Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim dość grubo posiekaną cebulę. Wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmaż na dość dużym ogniu na złoty kolor.
Zdejmij patelnię z ognia i wsyp paprykę. Dokładnie wymieszaj - mielona papryka nie dość, że nada smaku i aromatu, to jeszcze zagęści sos, zastępując zasmażkę. Nie można tego robić na ogniu, bo papryka się szybko przypala i nada całej potrawie gorzki smak.
Postaw patelnię na powrót na palniku, podgrzej mocno mieszając i wlej wino.
Kiedy wino odparuje, wrzuć pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Przemieszaj od czasu do czasu. Ugotuj kaszę - szklankę kaszy zalej dwoma szklankami wody i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Możesz odrobinę posolić.
Ugotowaną kaszę wyłóż na talerze. Gulasz dopraw, jeżeli trzeba, do smaku i wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką. Podawaj z korniszonami lub kiszonymi ogórkami.