Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy.... Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami.
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6597
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 58
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2953
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6597
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 58
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2953
Składniki
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim dość grubo posiekaną cebulę. Wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmaż na dość dużym ogniu na złoty kolor.
Zdejmij patelnię z ognia i wsyp paprykę. Dokładnie wymieszaj - mielona papryka nie dość, że nada smaku i aromatu, to jeszcze zagęści sos, zastępując zasmażkę. Nie można tego robić na ogniu, bo papryka się szybko przypala i nada całej potrawie gorzki smak.
Postaw patelnię na powrót na palniku, podgrzej mocno mieszając i wlej wino.
Kiedy wino odparuje, wrzuć pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Przemieszaj od czasu do czasu. Ugotuj kaszę - szklankę kaszy zalej dwoma szklankami wody i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Możesz odrobinę posolić.
Ugotowaną kaszę wyłóż na talerze. Gulasz dopraw, jeżeli trzeba, do smaku i wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką. Podawaj z korniszonami lub kiszonymi ogórkami.