Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowy gulasz

Paprykowy gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4627

Dodano:

Odsłon: 1937

Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy.... Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami.

Składniki

  • ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • dwie łyżki smalcu - najlepiej domowego
  • szklaneczka czerwonego wina
  • dwa strąki papryki
  • dwa pomidory
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • niepełna szklanka kaszy gryczanej
  • ogórki konserwowe lub korniszony
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paprykowy gulasz

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim dość grubo posiekaną cebulę.
    Wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmaż na dość dużym ogniu na złoty kolor.

  2. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp paprykę. Dokładnie wymieszaj - mielona papryka nie dość, że nada smaku i aromatu, to jeszcze zagęści sos, zastępując zasmażkę. Nie można tego robić na ogniu, bo papryka się szybko przypala i nada całej potrawie gorzki smak.

  3. Postaw patelnię na powrót na palniku, podgrzej mocno mieszając i wlej wino.

  4. Kiedy wino odparuje, wrzuć pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry pomidory i przecier pomidorowy.
    Wymieszaj i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
    Przemieszaj od czasu do czasu.
    Ugotuj kaszę - szklankę kaszy zalej dwoma szklankami wody i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Możesz odrobinę posolić.

  5. Ugotowaną kaszę wyłóż na talerze.
    Gulasz dopraw, jeżeli trzeba, do smaku i wyłóż na kaszę.
    Posyp posiekaną natką.
    Podawaj z korniszonami lub kiszonymi ogórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń