Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1328
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 239
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1328
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 239
Składniki
Można użyć dowolnej soczewicy, czerwonej nie trzeba namaczać. Na patelni na małym ogniu lekko zrumieniłam cebulę, pod koniec dodałam plasterki czosnku i cukinię i gdy warzywa zaczęły się rumienić wlałam sos pomidorowy i dodałam zioła prowansalskie. Sos przesmażyłam 15 minut aby nabrał smaku. W oryginalnym przepisie używa się jeszcze paru plasterków boczku, ale nie miałam ochoty na mięso. Do sosu wlałam pół litra bulionu i dodałam soczewicę, po 15 minutach dodałam makaron. Po 15- 20 minutach danie powinno być gotowe. Pod koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i natką. Pozostałe soczewice nie rozpadają się tak szybko, trzeba sprawdzać miękkość i w razie czego makaron dodać później. Smacznego :)