Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67895
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1940
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67895
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1940
Składniki
Można użyć dowolnej soczewicy, czerwonej nie trzeba namaczać. Na patelni na małym ogniu lekko zrumieniłam cebulę, pod koniec dodałam plasterki czosnku i cukinię i gdy warzywa zaczęły się rumienić wlałam sos pomidorowy i dodałam zioła prowansalskie. Sos przesmażyłam 15 minut aby nabrał smaku. W oryginalnym przepisie używa się jeszcze paru plasterków boczku, ale nie miałam ochoty na mięso. Do sosu wlałam pół litra bulionu i dodałam soczewicę, po 15 minutach dodałam makaron. Po 15- 20 minutach danie powinno być gotowe. Pod koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i natką. Pozostałe soczewice nie rozpadają się tak szybko, trzeba sprawdzać miękkość i w razie czego makaron dodać później. Smacznego :)