Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiło się chłodno ,więc czas na coś ciepłego .
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16628
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 986
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1198
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16628
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 986
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1198
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Składniki
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdzony czosnek. Mięso mieszamy w misce lekko doprawiamy dodajc sól, pieprz, i trochę oliwy do środka, następnie , mięso przekładamy do podduszonej cebuli przesmażamy na małym ogniu około 10 minut dodajemy trochę wrzącej wody, kostkę wołową knora, bardzo wskazana jest laska cynamonu, oraz dodajemy sok pomidorowy, lub pumaro , Pogotować wszystko następne 10 minut , dobrze odparować, dodać natkę pietruszki .Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie gotujemy makaron, u nas w sprzedaży jest specjalny makaron do pastycja ,ale Wy Panie możecie kupić zwykle rurki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Następnie robimy beszamel ,- masło roślinne rozpuszczamy w garnku ,dodajemy około 6 łyżek mąki, dobrze rozprowadzić trzepaczką ręczną i dolewać pomału letnie mleko (około 3 szklanek), zagotować, dodać sól i pieprz (beszamel powinien mieć konsystencję dobrze ugotowanego budyniu, lekko wystudzić i dodać 2 żółtka.- - pozostałe 2 bialka rozmącić i wymieszać z ugotowanym makaronem . Następnie na wysmarowaną blachę kładziemy połowę makaronu, na makaron sypiemy ser, na ser rozprowadzamy mięso, znowu posypujemy serem i kładziemy makaron. Na makaron rozkładamy równomiernie beszamel i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, ja włączam termoobieg i zapiekam od 200- 180 stopni. Jedna dobra rada ---dobrze jest sobie przygotować mięso dzień prędzej ,a następnego dnia ugotować makaron i przygotować całośc.