Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiło się chłodno ,więc czas na coś ciepłego .
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 177
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 177
Składniki
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdzony czosnek. Mięso mieszamy w misce lekko doprawiamy dodajc sól, pieprz, i trochę oliwy do środka, następnie , mięso przekładamy do podduszonej cebuli przesmażamy na małym ogniu około 10 minut dodajemy trochę wrzącej wody, kostkę wołową knora, bardzo wskazana jest laska cynamonu, oraz dodajemy sok pomidorowy, lub pumaro , Pogotować wszystko następne 10 minut , dobrze odparować, dodać natkę pietruszki .Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie gotujemy makaron, u nas w sprzedaży jest specjalny makaron do pastycja ,ale Wy Panie możecie kupić zwykle rurki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Następnie robimy beszamel ,- masło roślinne rozpuszczamy w garnku ,dodajemy około 6 łyżek mąki, dobrze rozprowadzić trzepaczką ręczną i dolewać pomału letnie mleko (około 3 szklanek), zagotować, dodać sól i pieprz (beszamel powinien mieć konsystencję dobrze ugotowanego budyniu, lekko wystudzić i dodać 2 żółtka.- - pozostałe 2 bialka rozmącić i wymieszać z ugotowanym makaronem . Następnie na wysmarowaną blachę kładziemy połowę makaronu, na makaron sypiemy ser, na ser rozprowadzamy mięso, znowu posypujemy serem i kładziemy makaron. Na makaron rozkładamy równomiernie beszamel i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, ja włączam termoobieg i zapiekam od 200- 180 stopni. Jedna dobra rada ---dobrze jest sobie przygotować mięso dzień prędzej ,a następnego dnia ugotować makaron i przygotować całośc.